4ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης

4ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης

Από τις 27 ως τις 30 Μαρτίου 2024 η Γ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη και σε κοντινές περιοχές της Μακεδονίας. Με χαρούμενα πρόσωπα, εκδρομική διάθεση και προσδοκίες για ό,τι καλύτερο ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί της Τετάρτης 27 Μαρτίου από το χώρο του σχολείου. Το μεσημέρι φτάσαμε στον Παλαιό Άγιο Παντελεήμονα, ένα γραφικό πετρόχτιστο χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου κυριολεκτικά θύμιζε τοπίο στην ομίχλη βγαλμένο από ταινία του Αγγελόπουλου. Απολαύσαμε το γεύμα μας και τη φιλόξενη διάθεση των ντόπιων πριν συνεχίσουμε για τον προορισμό μας, την όμορφη Νύμφη του Βορρά.


Το απόγευμα, φτάνοντας στη συμπρωτεύουσα και πριν καταλύσουμε στο ξενοδοχείο μας, περπατήσαμε στο κέντρο για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Άλλωστε η επόμενη μέρα, 28 Μαρτίου, ήταν αφιερωμένη στη γνωριμία μας με τη Θεσσαλονίκη: Άνω Πόλη, Κάστρα, θέα από ψηλά, Άγιος Δημήτριος, αρχαιολογικό μουσείο, Λευκός Πύργος, το άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου, οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στο παραλιακό μέτωπο, βόλτες στα σοκάκια της φιλόξενης πόλης….. Πόσες εικόνες, πόσες πληροφορίες, πόσες γεύσεις και ομορφιά απολαύσαμε εκείνη την ημέρα!


Την επόμενη μέρα 29 Μαρτίου αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο μας για μια ολοήμερη εκδρομή στην Ημαθία. Στις Αιγές -την πρώτη πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων- πολύ κοντά στη σημερινή Βεργίνα, επισκεφθήκαμε το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο της, όπου μέσα από τα εκθέματά του ανακαλύψαμε την καθημερινή ζωή των αρχαίων Μακεδόνων. Αμέσως μετά η υποβλητική Νεκρόπολη με τους Βασιλικούς Τάφους των Τημενιδών και η έκθεση των Θησαυρών μας εντυπωσίασαν. Αποχωρώντας μάλιστα από τον αρχαιολογικό χώρο πέσαμε τυχαία σε μια ανασκαφή του δρόμου και πήραμε μια ιδέα για το επίπονο έργο των αρχαιολόγων.


Η μέρα μας συνεχίζεται με την επίσκεψή μας στον Άγιο Νικόλαο της Νάουσας, χώρος πράσινου και αναψυχής μέσα στα πλατάνια και τα νερά. Γευματίσαμε, περπατήσαμε στη φύση, ακούσαμε το τραγούδι των νερών και του δάσους, μερικοί μάλιστα έπαιξαν και στα γηπεδάκια του χώρου -ας μην ξεχνάμε και τις συνήθειες της πόλης-.Το απόγευμα της ίδια μέρας επισκεφθήκαμε την Έδεσσα με τους περίφημους Καταρράκτες, τα ποτάμια, τα νερά, το φυσικό περιβάλλον και τους παραδοσιακούς Μύλους. Απολαύσαμε το θέαμα των νερών να πέφτουν από ψηλά, βγάλαμε τις καθιερωμένες φωτογραφίες, περπατήσαμε στην πόλη και αργούτσικα πήραμε το δρόμο της επιστροφής για τη Θεσσαλονίκη.


Τέλος, το Σάββατο 30 Μαρτίου, τελευταία μέρα της εκδρομής μας, το αφιερώσαμε σε μία τελευταία βόλτα στην πόλη της Θεσσαλονίκης για τα ψώνια μας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας αναχωρήσαμε για την Αθήνα φτάνοντας αργά το απόγευμα στη βάση μας, τη Νέα Σμύρνη, με τις αποσκευές μας γεμάτες όμορφες εντυπώσεις, εικόνες, ακούσματα, γεύσεις και απολαύσεις από την εκδρομή μας που θα μας συνοδεύουν τα υπόλοιπα χρόνια μας…….